Závislosti, kterým propadáme.

Závislosti jsou nebezpečné v tom, že vznikají postupně, plíživě a jejího nástupu si vůbec nemusíte všimnout. A další nebezpečná věc je, že závislost vzniká často bohužel na věci, které se nám zdají naprosto neškodné a nejsou zakázané. Na co si dát pozor?

zrna kávy

Závislost na cukru

Závislost na cukru je nebezpečná, protože konzumace cukru ve větším množství nám rozhodně neprospívá. Nadměrná konzumace cukru vám může přivodit spoustu zdravotních problémů, nadváhou či obezitou počínaje a cukrovkou a jinými metabolickými poruchami konče. Bohužel, na cukru je závislá velká část lidí z takzvaného rozvinutého světa. Cukr nám totiž chutná a dáváme jej i tam, kde není potřeba. A čím více cukru konzumujeme, tím více po něm toužíme a tím více jej zase konzumujeme. Je to začarovaný kruh.
karty a kostky na poker

Závislost na telefonu

Možná vám tato závislost přijde málo nebezpečná, ale bohužel opak je pravdou. Těch problémů, které máme kvůli neustálému sledování telefonní obrazovky je bohužel až moc. Závislost na telefonu navíc často vzniká už u dětí a tím je nebezpečnější.

Závislost na endorfinech

Možná vám to přijde zvláštní, ale závislost si můžeme vypěstovat i na sportu. Ano při sportu se totiž do našeho těla vyplavují endorfiny a ty ovlivňují naši náladu. No a čím častěji budete sportovat, tím více vám bude nedostatek hormonů vadit ve chvíli, kdy nebudete mít sport či jakýkoli pohyb čas. A bude to na vás hodně silně působit.

Závislost na návykových látkách

Závislost na nikotinu, alkoholu, na drogách obecně je velkým problémem už u dospívající mládeže. Ti se totiž často nechají strhnout partou, aby něco vyzkoušeli, avšak už se sami nedokážou z pasti závislosti dostat. Rodiče si navíc často nechtějí všimnout, že jejich dítě má problém. Závislí jsou však i dospělí a to poměrně často. Nejčastější závislostí je na nikotinu a na alkoholu. Dále je hodně častý gambling, závislost na kofeinu či na těkavých látkách.